بازار مسگرهای شیراز را بشناسید
به گزارش ناق، در بازار هر شهری که راه برویم، به جایی می رسیم که صدای چکش مسگرها می آید و ما را به گذشته های دور می برد، فرقی هم ندارد که کدام باز باشد، جایی مثل بازار قیصریه اصفهان باشد، یا بازار تهران یا جایی مثل بازار مسگرهای شیراز.
بازار مسگرها کجاست؟
بازار مسگرها در شیراز، جایی با حال وهوای قدیمی ست. این بازار در خیابان لطفعلی خان زند و محله درب شاهزاده قرار گرفته. بازار، از راست به بازار قیصریه می رسد و درواقع بخشی از آن است. ضمن اینکه بازار مرغ و اردو بازار را به هم وصل می نماید.
فاصله بازار تا آرامگاه حافظ حدود 15 دقیقه با ماشین است و تا مدرسه خان هم 6 دقیقه پیاده راه است. قدیم ها اینجا رونق زیادی داشت و پر بود از حجره های مسگری.
در آن موقع، شیراز کارخانه مس داشت و فروش دست سازه های مسی کم نبود. با اینکه این روزها تعداد این حجره ها زیاد نیست، ولی تماشا همان تعداد مغازه به جای مانده هم خالی از لطف نیست. هم می توان از نزدیک شکل گرفتن مس ها را دید و اینکه چطور با هر چکش، مس شکل می گیرد و هم می توان ظرف و ظروف مسی خرید.
بازار مسگرها، خیلی شبیه بازار وکیل است. سقفش هنرمندانه طراحی شده و بیشتر مغازه هایش هم سطح زمین یا پایین تر از آن هستند و راسته و حجره ها را با آجر و گچ ساخته اند.
زلزله ای که در دوره قاجار شیراز را لرزاند، به این بازار آسیب زیادی وارد کرد، اما در سال 1261 خورشیدی بازسازی شد و دوباره رونق گذشته اش را به دست آورد.
از اردو بازار که رد شوبم، 2 دقیقه بعد به این بازار می رسیم. سرمان را که بالا بگیریم، طراحی و معماری بسیار زیبا و چشم نواز سقف را می بینیم. بعد تابلوی بازار مسگرها را خواهیم دید، اگرچه مثل قدیم خیلی پرسروصدا نیست و صدای چکش در آن زیاد نمی پیچد.
این روزها در این راسته بیشتر مغازه های لباس و لوازم آرایشی دیده می شود، اما همچنان هستند مسگرهای قدیمی که کسب و کار را مثل سابق زنده نگه داشته اند.
جاذبه های نزدیک
مدرسه خان: نزدیک ترین جاذبه به مسگرها، مدرسه خان است. فاصله مدرسه تا بازار با پای پیاده 6 دقیقه است. هنوز از لذت تماشای ظرف های مسی سرخوشیم که به مدرسه زیبای خان می رسیم. این مدرسه در سال 992 خورشیدی، به دستور حاکم فارس، الله قلی خان ساخته شد. مدرسه خان طراحی هنرمندانه ای دارد، ضمن اینکه ملاصدرا زمانی در این مدرسه به شاگردانش درس داده.
خانه منطقی نژاد: تا خانه تاریخی منطقی نژاد، حدود 10 دقیقه با ماشین فاصله داریم. اگر قدم زنان برویم ربع ساعته از بازار مسگرها به اینجا در خیابان احمدی می رسیم. این خانه اواخر دوره قاجار ساخته شده و مثل بیشتر خانه های قدیمی حوض و گلدان و کاشی کاری دارد.
در خانه منطقی نژاد سقف های نقاشی شده، آینه کاری، شومینه گچ بری، پنجره های مشبک چوبی با شیشه رنگی و درهای منبت و معرق کاری می بینیم. این خانه از سال 1384 به موزه آواها و نواها تبدیل شد، اما این روزها موزه هنرهای دوره اسلامی ست.
بازار وکیل: فاصله بازار مسگرها تا بازار وکیل، پیاده حدود 5 دقیقه است. قدمت این بازار معروف، به سال 1156 خورشیدی برمی شود. کمتر توریست داخلی یا خارجی ای هست که به شیراز سفر کند و بازار وکیل را نبیند. اینجا هم برای گردش انتخابی عالی ست، هم برای خرید.
از این بازار می توان سوغات شیراز مثل کلوچه و مسقطی، عرقیجات سنتی، گبه، گلیم و پارچه های عشایری را خرید.
حمام وکیل: بخش قشنگی از مجموعه وکیل شیراز، حمام تاریخی وکیل است که در فاصله 5 دقیقه ای از بازار وکیل قرار گرفته. این حمام، یکی از جالب ترین و زیباترین گرمابه های سنتی و تاریخی ست. این روزها گرمابه وکیل به موزه تبدیل شده. مجسمه های مومی زیادی در آن می بینیم که سبک زندگی گذشته را نشان می دهند.
عکس: خبرگزاری ایرنا
منبع: اسنپ تریپ