سایه گسترده علم و فناوری بر حوزه سلامت

به گزارش ناق، بی شک پیشرفت های به دست آمده در زمینه علوم پزشکی و ساخت تجهیزات پزشکی، در سال های اخیر، نقش بسیار مهمی در بهبود شرایط زندگی بیماران داشته و تاثیر این نوآوری ها در عرصه پزشکی به مقدار ای است که حتی در دنیای امروز بسیاری از افرادی که به دلیل ابتلا به بیماری های خاص از انجام بسیاری از امور روزمره زندگی خود ناتوان هستند هم می توانند به یاری تجهیزات پزشکی پیشرفته در کنار اعضای خانواده خود به راحتی به زندگی ادامه دهند.

سایه گسترده علم و فناوری بر حوزه سلامت

سایه گسترده علم و فناوری بر حوزه سلامت

بی شک پیشرفت های به دست آمده در زمینه علوم پزشکی و ساخت تجهیزات پزشکی، در سال های اخیر، نقش بسیار مهمی در بهبود شرایط زندگی بیماران داشته و تاثیر این نوآوری ها در عرصه پزشکی به مقدار ای است که حتی در جهانی امروز بسیاری از افرادی که به دلیل ابتلا به بیماری های خاص از انجام بسیاری از امور روزمره زندگی خود ناتوان هستند هم می توانند به یاری تجهیزات پزشکی پیشرفته در کنار اعضای خانواده خود به راحتی به زندگی ادامه دهند.

معمولا تجهیزات پزشکی با هدف درمان یا بهبود شرایط سلامت بیماران، طراحی و ساخته می شوند که بر این اساس در زمینه های مختلفی اعم از تشخیص، درمان یا انجام اعمال جراحی روی فرد بیمار مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر تجهیزات پزشکی فراوری فرآورده های دارویی هم در سال های گذشته با پیشرفت قابل توجهی همراه بوده است که این عوامل نقش بسیار مهمی در بهبود نظام سلامت جوامع داشته اند. به گونه ای که امروزه فرآورده های دارویی تازهی با هدف تقویت، بهبود و حتی درمان سیستم ایمنی بیماران مبتلا به بسیاری از بیماری های خاص که در گذشته هیچ راهکاری برای درمان آنها وجود نداشته، ساخته شده اند که ادامه زندگی برای این بیماران را امکان پذیر ساخته اند. به این ترتیب می توانیم اذعان کنیم که این عوامل دست به دست هم داده و موجب شده اند تا استانداردهای حوزه بهداشت و درمان نه تنها در کشورهای پیشرفته، بلکه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه هم در مقایسه با گذشته با پیشرفت چشمگیری روبرو شده باشند.

● رونمایی از نوآوری تازه تجهیزات پزشکی

پیشرفت فناوری در طول سال های گذشته از تغییرات قابل توجهی در حوزه درمان و مراقبت های پزشکی برخوردار بوده است. در جهانی امروز، فناوری های نوین و پزشکی مدرن دارای ارتباطی عمیق و ناگسستنی هستند تا جایی که اغلب پزشکان برای درمان و تشخیص بیماری ها احتیاجمند استفاده از این تجهیزات اند. صنعت جهانی تجهیزات پزشکی، همه ساله از هزاران محصول تازه رونمایی می نماید و آنالیز های آماری حاکی از آن است که در 3 دهه گذشته پیشرفت فناوری های نوین در عرصه سلامت بسیار بیشتر از گذشته بوده و پیشرفت های فناوری های پزشکی در این دوره تاثیر قابل توجهی در بهبود ارائه خدمات و مراقبت های پزشکی داشته است و این پیشرفت ها در اغلب زمینه های پزشکی و سلامت نظیر بیوفناوری (فناوری های زیستی) ، نانوفناوری، روش ها و تکنیک های انجام اعمال جراحی و تصویربرداری تشخیصی کاملا مشهود است.

پیشرفت علم پزشکی، ظهور عوامل بیماریزای تازه و شیوع بیماری ها و بعلاوه ترس از روبرو شدن با نتایج غیرقابل انتظار و پیش بینی نشده که نه تنها موجب اضطراب پزشک، بلکه موجب نگرانی بیمار هم می گردد ازجمله عوامل مهمی است که نقش موثرتری در افزایش روز افزون کاربرد فناوری ها و تجهیزات پزشکی در حوزه سلامت داشته اند. البته باید پذیرفت که پیشگیری از خطاهای پزشکی، افزایش آگاهی بیماران و بعلاوه گزارشات اعلام شده از سوی رسانه های گروهی هم در این میان بی تاثیر نبوده اند. خوشبختانه در کشور ما هم مانند بسیاری از دیگر کشورها شاهد پیشرفت های چشمگیری در زمینه طراحی و ساخت تجهیزات و نوآوری های تازه پزشکی به وسیله محققان بوده ایم که موجب شده مراحل درمانی از تشخیص، درمان اولیه و حتی انجام اعمال جراحی بسیار پیچیده در مدت زمانی کوتاه تر و بعلاوه با موفقیت بیشتری انجام گردد. به گفته مهندس مجید روحی، رئیس هیات مدیره انجمن فراورینمایندگان تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی و آزمایشگاهی، خوشبختانه کشور ما از نظر فناوری های حوزه پزشکی در زمینه فراوری تجهیزات پزشکی از جایگاه بسیار خوبی در مقایسه با دیگر کشورها برخوردار است و شاید بتوان گفت از نظر کیفیت و کمیت تجهیزات از بهترین کشورها و در رده سوم واقع شده است. در حال حاضر بیش از 80 شرکت فراوری نماینده تجهیزات پزشکی در کشور، استانداردهای لازم را دریافت نموده اند که این شرکت ها بیش از 75 درصد احتیاج کشور در حوزه تجهیزات پزشکی را تامین می نمایند.

رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه ایران هلث هم در حاشیه نشست خبری این نمایشگاه که از 26 تا 29 اردیبهشت امسال در تهران برگزار خواهد شد در این باره از رونمایی از نوآوری های تازه در حوزه تجهیزات پزشکی مانند تخت های بیمارستانی و سیستم های مانیتورینگ و مراقبت های ویژه اطلاع داد که می تواند نقش بسیار مهمی در بهبود شرایط درمان و بعلاوه کاهش هزینه های درمانی در داخل کشور داشته باشد.

● کاهش آمار مرگ و میر بیماران

اگر اتاق های بیمارستانی امروز را با اتاق های بیمارستانی 100 سال پیش مقایسه کنید می توانید بگویید که تنها وجه اشتراک آنها داشتن تختی برای بستری شدن بیمار روی آن است. تجهیزات پزشکی از جمله فناوری هایی هستند که در مقایسه با دیگر حوزه های فناوری بیشترین سرعت رشد و پیشرفت را داشته اند که این امرناشی از اهمیت بهبود شرایط سلامت افراد و بعلاوه پیشرفت هایی است که محققان برای جوابگویی به احتیاجهایی که در این زمینه مطرح می گردد، به آن دسته یافته اند. افزایش اطلاعات و آگاهی ما انسان ها در زمینه بهداشت و پیشگیری از ابتلا به بیماری ها و استفاده از تجهیزات پیشرفته پزشکی در تشخیص و درمان بیماری ها موجب نجات جان میلیون ها انسان از خطر مرگ و در نتیجه کاهش آمار مرگ و میر انسان ها در سطح جهان شده است.

نکته: استانداردهای حوزه بهداشت و درمان نه تنها در کشورهای پیشرفته، بلکه در کشورهای در حال توسعه هم با پیشرفت چشمگیری روبرو شده است

علاوه بر این که با استفاده از این تجهیزات، تشخیص بیماری سریع تر و دقیق تر انجام خواهد شد، تجهیزات پزشکی به پزشکان یاری می نمایند تا به شیوه ای غیرتهاجمی که پیامدهای نامطلوب کمتری را برای فرد به همراه خواهد داشت، بیمار را تحت درمان قرار دهد و به این ترتیب مدت زمان لازم برای بستری شدن فرد بیمار کاهش یافته و بیمار در کوتاه مدت سلامت خود را بازخواهد یافت. اگر بخواهیم از فناوری سلامت صحبت کنیم باید هر گونه عامل مداخله نماینده در فرآیند درمان فرد بیمار را که در بهبود شرایط سلامت، پیشگیری، تشخیص، درمان بیماری، توانبخشی و بعلاوه مراقبت های بلندمدت از فرد بیمار نقش داشته است را مورد توجه قرار دهیم که شامل فرآورده های دارویی، ابزارها و تجهیزات پزشکی، راهکارهای درمانی و سیستم های سازمانی در حوزه سلامت خواهد بود. امروزه میلیون ها نفر از مردم سراسر جهان بدون استفاده از تجهیزات پزشکی که در خانه، مطب پزشکان، بیمارستان ها و بعلاوه مراکز بهزیستی یا توانبخشی در اختیار آنها قرار می گیرد، قادر به ادامه حیات خود نخواهند بود. جایگاه چرخ دار، دستگاه ضربان ساز قلب، عینک، لنزهای تماسی، سرنگ انسولین، اندام های مصنوعی، ماسک اکسیژن، ابزارهای جراحی و... ازجمله تجهیزات پزشکی است که در جهانی امروز جوابگوی احتیاجهای بسیاری از افراد هستند. جالب است بدانید که بخش فناوری پزشکی در اغلب کشورها تنها 5/6 درصد از هزینه های حوزه سلامت را به خود اختصاص می دهد و این در حالی است که در مقابل این سهم ناچیز، نقش بسیار مهمی در بهبود شرایط زندگی افراد ایفا می نماید.

● داروهای تازه در راهند

دکتر غلامرضا شریعتی، رئیس سندیکای دارویی کشور در نشست خبری نمایشگاه ایران هلث از بهره برداری از 8 کارخانه فراوری داروهای نوترکیب در کشور تا انتها امسال اطلاع داد. به گفته شریعتی، کشور ما به 30 کشور در سطح جهان دارو صادر می نماید که با بهره برداری از کارخانجات تازه فراورینماینده این داروها با پیشرفت قابل توجهی در این عرصه روبه رو خواهیم بود. اهمیت این صحبت ها در این است که همان طور که پیش از این گفتیم داروها را هم می توان بخشی از پیشرفت های حوزه سلامت به تعداد آورد که به موازات تجهیزات و ابزارهای پزشکی نقش مهمی در بهبود شرایط زندگی بیماران ایفا نموده است. صنعت دارو به شکل نوین و امروزی در کشور ما قدمتی بیش از 6 دهه دارد که از این نظر کشور ما در رتبه نخست کشورهای منطقه قرار گرفته است. در مقایسه با گذشته که تنها 15 درصد احتیاجهای دارویی در کشور تامین می شد امروز 96 درصد داروها در داخل فراوری می شوند و بسیاری از داروهای پیشرفته نظیر داروی ایدز در کشور ما به مرحله صنعتی شدن نزدیک شده اند. برای فراوری داروهای نوترکیب می توان از گیاهان، حیوانات تراریخته و جانداران دریایی استفاده کرد. باوجود پیشرفت های به دست آمده در روش های شیمیایی و میکروبی برای فراوری داروها، هنوز هم گیاهان منبع مهم ترکیباتی هستند که به دلیل پیچیدگی این ترکیبات و گرانقیمت بودن آنها، نمی توان این ترکیبات را به روش های دیگری فراوری کرد. حدود یک سوم داروهایی که امروزه مصرف می شوند از گیاهان به دست می آیند، اما محققان بر این باورند که تنها کمتر از 10 درصد داروهای گیاهی، شناسایی و تشخیص داده شده اند و مهندسی ژنتیک می تواند فراوری این مواد دارویی را افزایش دهد و از این رو پژوهش های بسیاری برای استفاده از روش های تازه مهندسی ژنتیک و افزایش فراوری این گروه از فرآورده های دارویی در حال اجرا است. استفاده حیوانات تراریخته مدل هم روش دیگری برای فراوری داروهای نوترکیب است.

این حیوانات سیستم های خوبی برای مطالعه مکانیسم های بنیادی هستند که ژن ها به وسیله آنها فیزیولوژی بدن حیوان را کنترل می نمایند. در سال های اخیر استفاده از این حیوانات به اسم واکنشگرهای زنده برای فراوری پروتئین های دارویی نوترکیب، بویژه آنهایی که به وسیله میکروارگانیسم های نوترکیب، به گونه ای رضایت بخش فراوری نمی شوند مورد استفاده قرار گرفته است. موجودات دریایی هم به اسم بخشی از مکانیسم سوخت و ساز خود ترکیبات فعال بیولوژیکی فراوری می نمایند که می تواند برای ما انسان ها سودمند باشد. اگرچه تا به امروز تنها کمتر از یک درصد جانداران دریایی در فراوری داروهای نوترکیب مورد آنالیز قرار گرفته اند، اما نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در بعضی از موجودات دریایی مانند جلبک ها، اسفنج ها و مرجان ها ترکیباتی وجود دارد که از خواص ضد التهابی، ضد ویروسی و بعلاوه خواصی مشابه آنتی بیوتیک ها برخوردارند.

در بسیاری از کشورها محققان در حال اجرا تحقیقاتی روی این مواد هستند و امیدوارند که بتوانند از این مواد برای فراوری داروهای نوترکیب تازه در درمان بیماری هایی مانند سرطان، آرتروز و بیماری آسم استفاده نمایند. شریعتی درباره آینده استفاده از این دارو ها معتقد است اگرچه فناوری فراوری داروهای نوترکیب هنوز در مراحل اولیه و ابتدایی است، اما امیدواریم بتوانیم در زمینه فراوری داروهای نوترکیب تازه برای یاری به درمان بیماری ها به پیشرفت هایی دست یابیم

منبع:www.aftabir.com

ارسال به وسیله کاربر محترم سایت : msjmsj77

منبع: راسخون
انتشار: 11 مهر 1400 بروزرسانی: 11 مهر 1400 گردآورنده: nagh.ir شناسه مطلب: 1766

به "سایه گسترده علم و فناوری بر حوزه سلامت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سایه گسترده علم و فناوری بر حوزه سلامت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید