طرز تهیه دلمه کلم برگ خوشمزه و آموزش پیچیدن دلمه کلم
به گزارش ناق، طرز تهیه دلمه کلم که از پیش غذاهای بسیار خوشمزه و مجلسی است، ریزه کاری های خاصی دارد. دلمه برگ مو، دلمه فلفل و ... از دیگر انواع دلمه هستند.
خبرنگاران | سرویس آشپزی - دلمه یکی از پیش غذاهای مجلسی، سنتی و خوشمزه سفره های مهمانی است. از جمله انواع دلمه می توان به دلمه برگ مو، دلمه گوجه فرنگی، دلمه کدو، ای، دلمه قارچ، دلمه پیاز و دلمه کلم برگ اشاره کرد.
در اینجا قصد داریم طرز تهیه دلمه کلم برگ را به شما آموزش دهیم که از لحاظ ظاهری، بسیار شبیه به باقلوای خانگی است. بعد از پخت نیز، رنگ طلایی زیبایی به خود می گیرد و به خاطر استفاده از سرکه-شیره، طعم خاص و متفاوتی دارد.
استفاده از سرکه-شیره به عنوان چاشنی در این غذا کاملا اختیاری است و می توان آن را حذف یا جایگزین کرد اما توصیه می شود که آن را تغییر ندهید زیرا این چاشنی بهترین گزینه برای دلمه کلم بوده و آن را بسیار خوشمزه تر می کند.
چند نکته درباره تهیه دلمه کلم برگ
- برای پخت دلمه کلم برگ مهم ترین نکته، انتخاب کلم مناسب است. یعنی بهتر است کلمی انتخاب کنید که برگ های آن خیلی در هم فرورفته و بدشکل نباشند. بهتر است کلم های کوچک را انتخاب کنید. توجه کنید که حین انتخاب، اگر کلمی را که در دست گرفته اید سبک تر از حد معمول بود، به این معنی است که تعداد برگ های داخل کلم زیاد نیست و مابین برگ ها هوا وجود دارد و بهترین گزینه برای تهیه دلمه است.
- معمولا برای تهیه دلمه کلم برگ، برگ های کلم را چه به صورت یک جا و چه به صورت تک به تک آب پز می کنند اما یک روش راحت تر نیز برای این کار هست به این صورت که؛ می توانید کلم پیچ های کوچک را روز قبل از تهیه دلمه کلم، داخل فریزر قرار دهید تا خوب یخ بزنند. روز بعد و موقع آماده کردن بقیه مواد برای پخت دلمه، کلم ها را از فریزر بیرون آورده و اجازه دهید در دمای اتاق یخ زدایی شده و نرم شوند. حالا برگ های کلم کاملا نرم و انعطاف پذیر شده و به خوبی قابلیت فرم گیری دارند پس با چاقو آنها را برش بزنید.
مواد لازم برای تهیه دلمه کلم برگ
کلم برگ یا کلم پیچ (کوچک یا متوسط) | 2 عدد |
برنج معطر | 1 پیمانه |
گوشت چرخ کرده | 250 گرم |
لپه | نصف پیمانه |
پیاز | 1 عدد |
سبزی دلمه (تره، گشنیز، جعفری، ترخون، مرزه، شوید، نعنا، پیازچه) | 1 کیلو |
نمک و زردچوبه | به میزان لازم |
رب گوجه فرنگی یا رب انار | به میزان لازم |
آب | به میزان لازم |
سرکه (ترجیحا سرکه خانگی) | 1 پیمانه |
شکر | 5 ق غذاخوری |
طرز تهیه دلمه کلم برگ
- برای تهیه دلمه کلم، برگ های کلم را به یکی از دو روش بالا یعنی پختن با آب و نمک یا سرکه و آبکشی و یا فریز کردن و یخ زدایی آماده کرده و کنار بگذارید.
- حالا سراغ آماده کردن مواد میانی دلمه بروید؛ لپه ها را که از قبل خیس کرده اید، با مقداری آب بپزید تا نرم شوند اما مواظب باشید له نشوند.
- برنج معطر را نیز با مقداری آب ولرم خیس کرده و کنار بگذارید.
- پیاز را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کرده، با کمی روغن تفت بدهید.
- گوشت چرخ کرده را به پیازهای داخل تابه اضافه کرده و باهم تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
- نمک و زردچوبه نیز به مواد بالا اضافه کرده و تفت بدهید و کمی صبر کنید تا آب آن کشیده شود.
- حالا برنج خیس شده خام، لپه پخته شده و سبزی دلمه خرد شده را به گوشت اضافه کرده و مخلوط کنید.
- رب گوجه فرنگی را نیز به مواد اضافه کرده و یک استکان آب جوش روی مواد ریخته و اجازه دهید باهم پخته شوند.
- مواد پخته و آماده شده را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید کمی خنک شوند.
- یک عدد بشقاب لعاب دار را به صورت برعکس کف قابلمه قرار دهید. این کار دو علت دارد: 1 دلمه ها به کف ظرف نمی چسبند. 2 دلمه های ته قابلمه به خاطر اضافه کردن چاشنی سرکه-شیره، بیش از حد نرم یا له نمی شوند.
- حالا سراغ پیچیدن دلمه ها بروید: یک عدد برگ کلم برداشته و داخل بشقاب یا سینی قرار دهید. (قسمت داخل برگ رو به خودتان باشد.)
- به اندازه یک قاشق از مواد میانی که آماده کرده اید، روی برگ ریخته و برگ را به آرامی و با حوصله ببندید.
- دلمه های پیچیده شده را یکی یکی کف ظرف قرار دهید و قابلمه را روی حرارت ملایم قرار داده، مقداری آب روی دلمه ها بریزید، به طوری که آب هم سطح دلمه ها شود.
- اجازه دهید دلمه ها خوب پخته شده و نرم شوند.
- در صورت تمایل در انتهای پخت دلمه کلم، یک تکه کره داخل قابلمه بیندازید تا دلمه ها خوش رنگ تر، براق تر و خوشمزه تر شوند.
- حالا برای آماده کردن چاشنی سرکه-شیره، سرکه و شکر را باهم خوب مخلوط کرده و وقتی شکر خوب حل شد، آن را داخل قابلمه بریزید. می توانید کمی نمک و 2 تا 3 قاشق رب گوجه فرنگی نیز در صورت تمایل به سرکه و شکر اضافه کنید اما بدون این ها نیز چاشنی شما خوش طعم خواهد بود.
- کمی صبر کنید تا سرکه-شیره به خورد دلمه ها برود و بعد قابلمه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید تا قبل از سرو، دلمه ها از حرارت بیفتد.
- دلمه ها را داخل بشقاب چیده و سرو کنید. نوش جان.
- این دلمه را می توان به شکل بقچه ای نیز تهیه کرد ولی به شکل سیگاری هم شیک تر است و هم خوردن دلمه ها راحت تر بوده و حین برداشتن وا نمی فرایند.
- در طرز تهیه دلمه کلم سنتی که از چاشنی سرکه-شیره استفاده می شود، دیگر از سبزی دلمه استفاده نمی شود و چاشنی غذا همان سرکه -شیره و سماق است. پس می توانید سبزی دلمه را حذف کنید.
- برخی افراد برای روی دلمه فقط از نوعی سس (مخلوط آب و رب) استفاده می کنند که به این صورت نیز غذای خوش طعمی خواهید داشت.
- برخی افراد مقداری خلال بادام، خلال پسته، خلال پوست پرتقال تلخی گرفته و زرشک نیز درون مواد دلمه می ریزند.
- می توانید از مقداری زعفران نیز حین پخت دلمه استفاده کنید.
- گاهی افراد، این دلمه را برای مهمانی و مراسم رسمی به صورت قالبی تهیه می کنند که ایده زیبایی است اما خوب نیست، چون روش میل کردن دلمه قالبی، شیک و مجلسی نیست.