طرز تهیه کوفته آبغوره شیرازی

به گزارش ناق، اگه اهل غذاهای سنتی ایرانی باشین، حتما نام کوفته آبغوره به گوشتون خورده. این خوش طعم و ترش، یکی از خوراکی های محبوب جنوب ایرانه که بیشتر توی شیراز پخته می شه و می تونیم بگیم اصلا جزو هست. ترکیب گوشت، لپه، سبزی و آبغوره باعث می شه یه طعم خاص و متفاوت رو تجربه کنین. شما با درست کردن این کوفته، هم یه غذای سالم دارین و هم یه سفر کوچیک به دل فرهنگ غذایی فارس می زنین. توی این مقاله از در قراره با طرز تهیه کوفته آبغوره آشنا بشین و فوت وفن های خوش طعم شدن، وا نرفتن و خشک شدن این کوفته لذیذ رو یاد بگیرین.

طرز تهیه کوفته آبغوره شیرازی

طرز تهیه کوفته آبغوره شیرازی در یک نگاه

برای درست کردن کوفته آبغوره، لپه رو چند ساعت بخیسونین تا نفخش گرفته بشه، بعد با کمی نمک بپزین؛ فقط له نشه چون باید بافتش حفظ بشه. برنج رو نیم پز کنین، آبکش نموده و بذارین کنار تا خنک بشه. گوشت چرخ نموده رو با پیاز داغ، ادویه ها و کمی دارچین، خوب ورز بدین تا چسبنده بشه. بعد لپه، برنج، سبزی و تخم مرغ رو اضافه کنین و دوباره ورز بدین تا مایه منسجم بشه.

برای تهیه سس کوفته آبغوره، رب گوجه رو با روغن تفت بدین، بعد آبغوره، گرد غوره، پیاز داغ، نمک و آب رو اضافه کنین و چند دقیقه بجوشونین تا کمی غلیظ بشه. کوفته ها رو با آلو وسط شون فرم بدین و آروم داخل سس در حال جوش بچینین. درب قابلمه رو نیمه باز بذارین و با حرارت کم حدود یک ساعت بپزین تا کوفته ها وا نرن و سس جا بیفته.

شما می تونین میزان مواد اولیه، مراحل و جزییات طرز تهیه کوفته آبغوره رو توی ادامه این مطلب بخونین.

مواد اولیه برای تهیه کوفته آبغوره شیرازی

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
گوشت چرخ نموده (ترجیحا مخلوط)400 گرم
لپه1/3 لیوان فرانسوی دسته دار
برنج (ترجیحا نیم دانه)نصف لیوان فرانسوی دسته دار
تخم مرغ2 عدد
پیاز داغنصف لیوان فرانسوی دسته دار
سبزی کوفته خرد شده150 گرم
رب گوجه1/4 لیوان فرانسوی دسته دار
گرد غورهنصف قاشق چای خوری
آبغورهنصف لیوان فرانسوی دسته دار
آلو (ترجیحا بخارا یا سیاه)100 گرم
زردچوبه، نمک و فلفل سیاهبه میزان لازم
روغن سرخ کردنیبه میزان کافی

نکته: ترکیب سبزی کوفته شیرازی شامل: تره، جعفری، گشنیز و شوید است.

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 45 دقیقه

مدت زمان مورد احتیاج برای پخت کوفته آبغوره: 1 ساعت و 15 دقیقه

مراحل طرز تهیه کوفته آبغوره شیرازی

اگه دنبال یه غذای خونگی با طعم ترش و دلچسب هستین، این دستور پخت دقیقا همونه که باید امتحانش کنین. پس آماده باشین که با هم بریم سراغ جزئیات این غذای خوشمزه.

مرحله اول: لپه و برنج رو بپزین

برای آغاز طرز تهیه کوفته آبغوره، لپه رو چند ساعت قبل از پخت بخیسونین. این کار باعث می شه نفخ لپه گرفته بشه و سریع تر بپزه. بعد از خیساندن، لپه رو با میزانی آب و کمی نمک بذارین روی حرارت میانه تا کاملا بپزه و نرم بشه. مراقب باشین لپه له نشه، چون قراره توی مایه کوفته استفاده بشه و باید بافتش حفظ بشه.

برنج رو هم بشورین و با کمی آب و نمک بذارین نیم پز بشه. یعنی دونه های برنج باید کمی نرم بشن ولی هنوز مغزپخت نباشن. بعد از نیم پز شدن، برنج رو آبکش کنین و کنار بذارین تا خنک بشه.

شما می تونین انواع حبوبات مثل لپه و انواع برنج از جمله برنج ایرانی و نیم دانه رو از فروشگاه های به صورت خرید و اینترنتی تهیه کنین.

مرحله دوم: گوشت رو آماده کنین

گوشت چرخ نموده رو داخل یه ظرف بزرگ بریزین. نصف پیاز داغ رو بهش اضافه کنین تا هم طعم بگیره، هم چسبندگی بیشتری پیدا کنه. بعد ادویه ها شامل زردچوبه، نمک و فلفل سیاه رو اضافه کنین. حالا وقتشه که گوشت رو حسابی ورز بدین. این مرحله خیلی مهمه چون هرچی بیشتر ورز بدین، کوفته ها بهتر فرم می گیرن و موقع پخت وا نمی رن.

برای خرید گوشت چرخ نموده مخلوط، پیاز داغ آماده و انواع ادویه های معطر غذا از فروشگاه های به صورت خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.

مرحله سوم: مواد کوفته آبغوره رو ترکیب کنین

توی این مرحله از طرز تهیه کوفته آبغوره، بعد از آماده شدن گوشت، لپه پخته، برنج نیم پز، سبزی های خردشده و تخم مرغ ها رو بهش اضافه کنین. حالا همه مواد رو با هم مخلوط کنین و دوباره خوب ورز بدین تا یه مایه منسجم و چسبنده به دست بیاد.

اگه حس کردین مایه کوفته خیلی شله یا موقع فرم دادن وا می ره، می تونین کمی آرد نخودچی یا برنج پخته اضافه کنین تا قوام بگیره. مایه باید طوری باشه که وقتی توی دست فرم می دین، ترک نخوره و راحت گرد بشه.

شما می تونین تخم مرغ رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های خریداری کنین.

مرحله چهارم: سس کوفته آبغوره رو آماده کنین

توی یه قابلمه نسبتا بزرگ، کمی روغن بریزین و روی حرارت بذارین تا داغ بشه. بعد رب گوجه فرنگی رو اضافه کنین و خوب تفت بدین تا رنگش باز بشه و بوی خامی رب گرفته بشه. حالا گرد غوره ()، آبغوره ()، باقی مونده پیاز داغ، کمی نمک و حدود دو لیوان آب جوش اضافه کنین. اگه دوست دارین سس غلیظ تر بشه، می تونین یه قاشق آرد یا کمی رب گوجه بیشتر هم اضافه کنین. بذارین سس چند دقیقه بجوشه تا طعم ها با هم ترکیب بشن و آماده پذیرایی از کوفته ها بشه.

برای خرید رب گوجه، روغن سرخ کردنی و پخت و پز، آبغوره و گرد غوره از فروشگاه های به صورت حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.

مرحله پنجم: کوفته های آبغوره رو فرم بدین

از مایه کوفته به مقدار یه نارنگی کوچیک بردارین. وسطش یه عدد آلو بذارین (آلو بخارا یا آلو سیاه، بسته به سلیقه تون). بعد با دست، مایه رو دور آلو جمع کنین و به شکل گرد فرم بدین. موقع فرم دادن، حتما دست تون رو کمی مرطوب کنین تا مایه به دست نچسبه و کوفته ها ترک نخورن. اگه مایه خوب ورز خورده باشه، این مرحله خیلی راحت انجام می شه.

انواع آلو رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.

مرحله ششم: کوفته های آبغوره رو بپزین

وقتی سس به جوش اومد، کوفته ها رو یکی یکی و با احتیاط داخل قابلمه بذارین. حواستون باشه که کوفته ها به هم نچسبن و فضای کافی برای پخت داشته باشن. در قابلمه رو نیمه باز بذارین و حرارت رو کم کنین تا کوفته ها به آرومی بپزن. اگه در قابلمه رو کامل ببندین، ممکنه کوفته ها ترک بخورن یا وا برن.

مرحله آخر: کوفته های آبغوره رو سرو کنین

حدود یک ساعت تا یک ساعت و ربع زمان می بره تا کوفته ها کاملا بپزن، سس غلیظ بشه و طعم ها به خورد هم برن. وقتی دیدین سس جا افتاده و کوفته ها فرم خودشون رو حفظ کردن، غذا آماده ست. می تونین این غذای خوشمزه رو با یا نان تازه () سرو کنین و از طعم ترش و دلچسبش لذت ببرین.

برای خرید انواع نان به روش های حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های می توانید اقدام کنید.

بیشتر بخوانید:

نکات مهم در طرز تهیه کوفته آبغوره

  • هر چی بیشتر مایه کوفته رو ورز بدین، انسجامش بیشتر می شه و احتمال وا رفتن کوفته ها کمتر می شه. حداقل 10 دقیقه ورز دادن توصیه می شه.
  • اگه بخواین کوفته هاتون خوش عطرتر بشن، می تونین کمی دارچین یا پودر گل سرخ هم اضافه کنین، البته کاملا اختیاریه.
  • تخم مرغ باعث چسبندگی مایه کوفته می شه، ولی اگه تعدادش زیاد باشه، کوفته ها شل می شن. اگه حس کردین مایه خیلی شله، به جای تخم مرغ بیشتر، از آرد نخودچی یا برنج پخته استفاده کنین.
  • اگه از آلو خشک استفاده می کنین، بهتره چند ساعت قبل، اونها رو توی آب گرم بخیسونین تا نرم بشه و موقع پخت، طعمش بهتر دربیاد.
  • کوفته ها باید داخل سسی قرار بگیرن که از قبل جوشیده شده باشه. این کار باعث می شه کوفته ها سریع تر فرم بگیرن و وا نرن.
  • موقع قرار دادن کوفته ها توی قابلمه، حتما بینشون فاصله بذارین تا به هم نچسبن و راحت بپزن.
  • درب قابلمه موقع پخت کوفته باید نیمه باز باشه تا بخار خارج بشه و کوفته ها ترک نخورن. اگه در رو کامل ببندین، فشار بخار باعث وا رفتن کوفته ها می شه.
  • قابلمه ای انتخاب کنین که کف ش، ضخیم و ارتفاعش میانه تا بلند باشه. اینطوری حرارت یکنواخت پخش می شه و کوفته ها بهتر می پزن.
  • قبل از اضافه کردن کوفته ها، حتما سس رو بچشین. اگه خیلی ترش بود، می تونین کمی شکر یا رب گوجه بیشتر اضافه کنین تا طعمش متعادل بشه.
  • کوفته ها رو با دقت در ظرف گود بچینین، سس رو روش بریزین و با خلال پسته، گشنیز تازه یا پیاز کاراملی تزئین کنین.
  • کوفته آبغوره با سبزی خوردن، نون تازه یا برنج سفید، و کمی ترشی خانگی واقعا عالی می شه.

بیشتر بخوانید:

دلایل وا رفتن کوفته آبغوره چیه؟

وا رفتن کوفته یکی از رایج ترین مشکلاتیه که خیلی ها موقع پخت این غذا باهاش روبرو می شن. دلایل وا رفتن کوفته آبغوره می تونه ترکیبی از عوامل باشه که در ادامه به صورت کامل شرح می دیم.

1- ورز ندادن کافی مایه کوفته: اگه مایه کوفته خوب ورز داده نشه، مواد به درستی به هم نمی چسبن و موقع پخت از هم جدا می شن. ورز دادن باعث فعال شدن پروتئین گوشت و ایجاد چسبندگی طبیعی می شه.

2- رطوبت زیاد در مواد اولیه: اگه لپه، برنج یا سبزی ها آب زیادی داشته باشن، مایه کوفته شل می شه و انسجامش رو از دست می ده. پس لپه و برنج رو بعد از پخت کاملا آبکش کنین. سبزی ها رو بعد از خرد کردن، با پارچه فشار بدین تا آبشون گرفته بشه.

3- نسبت نامناسب مواد کوفته: اگه میزان گوشت نسبت به مواد دیگه مثل برنج، لپه یا سبزی کم باشه، مایه کوفته قدرت چسبندگی کافی نداره. گوشت باید حداقل 40٪ ترکیب مایه کوفته رو تشکیل بده. اگه مایه کوفته شل بود، کمی آرد نخودچی یا برنج پخته اضافه کنین.

4- تخم مرغ زیاد یا کم: تخم مرغ نقش چسبنده داره، ولی اگه زیاد باشه، باعث شل شدن مایه می شه. اگه کم باشه، انسجام کافی ایجاد نمی شه. معمولا 1 تا 2 عدد تخم مرغ برای 400 گرم گوشت کافیه.

5- ریختن کوفته ها در سس سرد یا در حال جوش شدید: اگه سس هنوز نجوشیده باشه یا خیلی قل بزنه، کوفته ها شوک حرارتی می بینن و وا می رن. سس باید داغ و در حال جوش ملایم باشه. بعد از انداختن کوفته ها، حرارت رو کم کنین و در قابلمه رو نیمه باز بذارین.

6- استفاده از قابلمه نامناسب: قابلمه نازک یا خیلی بزرگ باعث پخش نشدن یکنواخت حرارت می شه و کوفته ها ممکنه ترک بخورن یا وا برن. از قابلمه با کف ضخیم و ارتفاع میانه استفاده کنین. بعلاوه استفاده از شعله پخش کن یاری زیادی می کنه.

بیشتر بخوانید:

فوت و فن های خوشمزه شدن کوفته آبغوره

دلایل ترک خوردن کوفته آبغوره چیه؟

  • ورز دادن کم، باعث می شه مواد به خوبی به هم نچسبن و موقع پخت از هم باز بشن.
  • نبود رطوبت کافی باعث ترک خوردگی سطح کوفته ها می شه.
  • نباید کوفته ها رو توی سس سرد یا در حال جوش شدید بریزید. چون شوک حرارتی باعث ترک خوردن یا شکاف سطحی کوفته ها می شه.
  • چربی طبیعی گوشت به حفظ لطافت و انسجام یاری می کنه. استفاده از گوشت کم چرب یا خشک باعث ترک می شه.
  • استراحت کوتاه مایه کوفته قبل از فرم دهی در یخچال باعث تثبیت بافت و جلوگیری از ترک می شه.
  • اگه کوفته ها رو خیلی سفت یا با فشار زیاد فرم بدین، سطحشون موقع پخت ترک می خوره.
  • کوفته ها رو باید روی حرارت ملایم بپزین. پخت با حرارت زیاد یا بدون شعله پخش کن باعث خشک شدن سطح کوفته ها می شه.

آیا می شه کوفته های آبغوره رو از قبل آماده کرد؟

بله. می تونین مایه کوفته رو چند ساعت قبل آماده کنین و در یخچال بذارین. این کار باعث انسجام بیشتر مواد می شه. حتی می تونین کوفته ها رو فرم بدین و تا زمان پخت در یخچال نگه دارین. فقط حواستون باشه که سس رو تازه درست کنین.

می شه کوفته آبغوره رو فریز کرد؟

تا حدی بله. می تونین بعد از فرم دهی کوفته های خام، اون ها رو در ظرف دربسته یا با پلاستیک فریزر جداگانه فریز کنین. اما بهتره کوفته های پخته شده با سس فریز نشن چون ممکنه بافتش تغییر کنه. ولی اگه خواستین، بعد از خنک شدن کامل، در ظرف مناسب فریز کنین و موقع مصرف به آرامی گرمش کنین.

چطور بفهمیم کوفته های آبغوره کامل پخته شدن؟

  • رنگ کوفته ها باید یکنواخت و کمی تیره تر بشه.
  • اگه با چنگال یا خلال دندون وسط کوفته رو باز کنین و اثری از گوشت خام نباشه.
  • سس کمی غلیظ تر شده باشه و کوفته ها حالت سفت و منسجم پیدا نموده باشن.
  • زمان پخت کوفته ها، بسته به مقدار کوفته ها و حرارت زیر اون ها، معمولا بین 1 ساعت تا 1 ساعت و 15 دقیقه ست.
منبع: افق کوروش
انتشار: 18 مرداد 1404 بروزرسانی: 18 مرداد 1404 گردآورنده: nagh.ir شناسه مطلب: 2394

به "طرز تهیه کوفته آبغوره شیرازی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه کوفته آبغوره شیرازی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید