در سال 1399 بر بازار جهانی نفت چه گذشت؟
به گزارش ناق، صنعت نفت دنیا سال گذشته از شیوع پاندمی کووید 19 به شدت آسیب دید به طوری که قیمت نفت آمریکا برای نخستین بار در تاریخ منفی شد و در اول اردیبهشت (20 آوریل 2020) بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت به منفی 37 دلار در هر بشکه سقوط کرد.
به گزارش خبرنگاران، فراوریکنندگان نفت پس از شیوع پاندمی و فروپاشی تقاضا، با اشباع عرضه نفت خام روبه رو شدند که آنها را واداشت به جستجوی فضایی برای انبار کردن مازاد عرضه بپردازند. قیمت نفت برنت هم سقوط کرد و دوم اردیبهشت (21 آوریل) در 9 دلار و 12 سنت در هر بشکه رسید که فاصله زیادی با قیمت 70 دلار سه ماه پیش از آن داشت.
اگرچه منفی شدن بهای معاملات نفت آمریکا موقتی بود اما این حقیقت را آشکار کرد که سقوط تقاضا بسیار سریع رخ داده است و این نوسان باعث شد این پرسش مطرح گردد که آیا نفت می تواند در سال 2021 به طور کامل احیا گردد.
از مهمترین اتفاقاتی که سال گذشته در بازار دنیای نفت روی داد، به موارد زیر می توان اشاره نمود:
- تقاضای دنیای برای نفت سال گذشته که دولتهای سراسر دنیا برای مقابله با گسترش بیماری کووید 19 به تعطیلی کسب و کارها و محدودیت سفر اقدام کردند، به سرعت کاهش پیدا کرد.
- جنگ قیمت نفت میان عربستان سعودی و روسیه ابتدای سال 1399 پس از اینکه دو کشور نتوانستند در مورد سطح فراوری نفت به توافق برسند، درگرفت. عربستان سعودی پس از شکست مذاکرات اوپک پلاس در اوایل مارس (اسفند 1398)، وعده داد نفت زیادی به بازار عرضه کند و با صادرات 10.237 میلیون بشکه در روز در آوریل (13 فروردین تا 11 اردیبهشت) که در مقایسه با 7.391 میلیون بشکه در روز در ماه پیش از آن رشد چشمگیری داشت، به وعده خود عمل کرد.
- در آوریل مازاد عرضه نفت باعث ریزش کم سابقه قیمت های نفت شد و بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت از 18 دلار در هر بشکه به حدود منفی 37 دلار در هر بشکه سقوط کرد.
- در تابستان قیمت نفت با خروج تدریجی کشورها از قرنطینه و توافق اوپک برای کاهش قابل توجه فراوری نفت بهبود پیدا کرد. در اواخر پاییز خوش بینی نسبت به ساخت واکسنهای متعدد کووید 19، به بازار نفت رونق بخشید و در نوامبر (11 آبان تا 10 آذر) میانگین قیمت نفت برنت به 43 دلار در هر بشکه رسید.
عوامل منجر به سقوط قیمت نفت در سال گذشته
پاندمی کووید 19 باعث شوک تقاضای کم سابقه در صنعت دنیای نفت شد و به فروپاشی تاریخی قیمت های نفت منتهی شد. تقاضا برای نفت پس از اینکه دولت های سراسر دنیا کسب و کارها را تعطیل نموده و فرمان ماندن اجباری در خانه و محدودیت سفر را اعلام نمودند، به شدت کاهش پیدا کرد. اگرچه قیمت های نفت در ژانویه سال 2020 (دی 1398) شروع قوی داشتند اما تا آوریل تاثیر فعالیت مالی کمتر، مازاد عرضه را به وجود آورد و باعث کاهش چشمگیر قیمت ها شد. عامل دیگری که به سقوط آزاد قیمت های نفت یاری کرد، جنگ قیمت میان عربستان سعودی و روسیه بود که در هشتم مارس پس از اینکه دو کشور در باره سطح فراوری نفت نتوانستند به توافق برسند، شروع شد. این جنگ قیمت یک ماهه در آوریل و تنها زمانی انتها پیدا کرد که اوپک و متحدانش شامل روسیه در قالب گروه اوپک پلاس توافق کردند فراوری نفت را مجموعا به میزان 9.7 میلیون بشکه در روز به مدت دو ماه از از اول ماه مه محدود دهند. این عظیم ترین کاهش فراوری داوطلبانه در تاریخ بود که فراوریکنندگان نفت با آن موافقت کردند. محدودیت فراوری نفت این گروه از اول ژوییه (11تیر) به 7.7 میلیون بشکه در روز تسهیل شد و این سطح فراوری تا 31 دسامبر سال 2020 (11 دی) ادامه یافت.
ناکامی اوپک برای واکنش سریع در برابر ضرورت کاهش فراوری نفت و خنثی کردن تاثیر تقاضای کمتر، به شدت نوسانات بازار و افت قیمت ها که صنعت نفت سال گذشته تجربه کرد، اضافه کرد. با وجود توافق اوپک برای کاهش سطح فراوری، قیمت نفت تا ماه مه سال 2020 (12 اردیبهشت تا 11 خرداد) به پایینترین حد خود در بیش از 20 سال گذشته نزول نموده بود.
تابستان در حالی از راه رسید که ابهامات بازار برای همه منابع انرژی از جمله سوختهای مایع، برق، زغال سنگ، گاز طبیعی و تجدیدپذیرها ادامه داشت. سطوح بالای ذخایر باعث شد قیمت نفت برنت در معاملات اسپات از میانگین ماهانه 64 دلار در ژانویه به 18 دلار در آوریل سقوط کند. با رسیدن تابستان در شرایطی که کشورها خروج از قرنطینه را شروع کردند، شرایط بازارهای نفت نیز تا حدودی تغییر کرد. در ماه ژوئن، میانگین قیمت اسپات نفت برنت 40 دلار در هر بشکه بود که 11 دلار در مقایسه با میانگین ماه مه افزایش داشت. کاهش فراوری از سوی اوپک و متحدانش به کاهش عرضه دنیای نفت و تثبیت قیمت ها یاری کرد. در ژوئن اوپک اعلام نمود به محدودیت چشمگیر فراوری خود تا انتها ماه ژوییه ادامه خواهد داد.
در طول تابستان فرایند بهبود قیمت ها از رکورد پایین آوریل ادامه داشت. در ادامه سال انتظارات بازار از ادامه محدودیت عرضه اوپک یا به تاخیر افتادن افزایش فراوری این گروه در ابتدای سال 2021 رشد کرد. همان طور که انتظار می رفت، در سوم دسامبر (13 آذر) اوپک و متحدانش اعلام نمودند برخلاف توافق اولیه برای افزایش فراوری به میزان 1.9 میلیون بشکه در روز در ژانویه سال 2021، فراوریشان را تنها به میزان 500 هزار بشکه در روز افزایش خواهد داد.
خوش بینی نسبت به عرضه واکسنهای متعدد کووید 19 نیز از فضای مثبت بازار حمایت کرد. در نوامبر میانگین قیمت اسپات نفت برنت به 43 دلار در هر بشکه افزایش یافت که سه دلار بالاتر از میانگین قیمت در اکتبر بود.
با کوشش اقتصاد دنیای برای بهبود از تبعات سنگین پاندمی ویروس کرونا، بسیاری از صنایع سال جاری احتمالا با موانعی روبرو خواهند بود. به خصوص بخشهای مهمانپذیری، فروشگاههای خرده فروشی سنتی و املاک تجاری ممکن است شاهد تغییر و وفق پذیری مدل های کسب و کارشان با واقعیت های دنیای جدید باشد.
صنعت نفت هم سال جاری با موانعی روبرو است. احتمال وضع قرنطینه های جدید و ادامه ابهامات پیرامون بهبود فعالیت مالی دنیای، همچنان قیمت های نفت را تحت فشار نزولی قرار خواهد داد. با این حال موسسات پیش بینی کننده متعبر دنیا از جمله اوپک، آژانس بین المللی انرژی و اداره اطلاعات انرژی آمریکا و همچنین بانکهای سرمایه گذاری متعدد با اشاره به عرضه واکسنهای کووید 19 و بهبود فعالیت مالی و همچنین تداوم محدودیت عرضه اوپک پلاس، قیمت بالاتر نفت در ماههای آینده را پیش بینی نموده اند.
منبع: خبرگزاری ایسنا