رقابت اپل و مایکروسافت چگونه دوباره داغ شد؟
به گزارش ناق، اپل در مراسم معرفی نخستین مک بوک های مجهز به چیپست M1، ویدیویی از جان هاجمن نمایش داد که بعد از 10 سال بار دیگر به عنوان نماینده کامپیوترهای ویندوزی ظاهر شد. در آن ویدیوهای قدیمی، جان هاجمن نشان می داد که کامپیوترهای ویندوزی جذابیتی ندارند و خسته کننده هستند ولی یک بازیگر دیگر به عنوان نماینده کامپیوترهای مک قرار بود جذابیت آن ها را نشان دهد. اپل بعد از سال ها با استفاده دوباره از این بازیگر نشان داد که رقابت اپل و مایکروسافت دوباره داغ شده است.
با ما همراه باشید و درباره کلاه عطا بیشتر بدانید.
به مدت چندین سال، این دو شرکت دلایل مختلفی برای همکاری پیدا نموده بودند. به عنوان مثال می توانیم به ارائه مایکروسافت آفیس و دیگر اپلیکیشن های این شرکت برای آیپد و آیفون اشاره کنیم. مدتی قبل، اپل استفاده از کنترلرهای ایکس باکس را در گجت های این شرکت ساده تر کرد و از طرف دیگر مایکروسافت هم اپلیکیشن های خود را برای مجیک کیبورد و اپل پنسل بهینه سازی کرد. حتی اپل اپلیکیشن تلویزیون خود را در ایکس باکس قرار داده است.
دادگاه پرحاشیه
طی ماه های گذشته، مایکروسافت کوشش نموده توجه نهادهای نظارتی را نسبت به فعالیت های ضد رقابتی اپل جلب کند. در درگیری حقوقی بین شرکت Epic و اپل که بر سر خروج بازی فورت نایت از اپ استور و متهم شدن اپل به رفتار انحصارگرایانه ایجاد شده، مایکروسافت از شرکت Epic طرفداری نموده است.
حتی در این دادگاه یکی از مدیران اجرایی مایکروسافت علیه اپل شهادت داده و گفته که کنترل شدید اپل بر روی اپ استور به کوشش های مایکروسافت در زمینه توسعه بازی ها صدمه زده است. اپل هم در جواب گفته که مایکروسافت به لطف شرکت Epic سالانه حدود 600 تا 700 میلیون دلار درآمد کسب می نماید و این دفاع هم از روی خیرخواهی نیست بلکه مربوط به پول و کسب وکار است.
نماینده اپل همچنین در این دادگاه گفت که فروشگاه ایکس باکس هم از توسعه دهندگان بازی ها 30 درصد کارمزد دریافت می نماید و ایجاد پلتفرم های خرید و فروش موازی را ممنوع نموده است. این شرکت همچنین خاطرنشان نموده که اگر اپل قوانین مربوط به اپ استور را تغییر دهد، مایکروسافت به عنوان توسعه دهنده اپلیکیشن های مختلف از این تغییر قانون بهره مند خواهد شد.
کاهش تنش بین اپل و مایکروسافت بعد از صدور حکم این دادگاه هم ادامه خواهد داشت زیرا این دو شرکت در حوزه های متنوعی مانند هوش مصنوعی، پردازش ابری، گیمینگ، تبلت ها، تراشه های اختصاصی و هدست های واقعیت ترکیبی در حال رقابت همه جانبه هستند.
شعله ور شدن یک کشمکش
آتش رقابت اپل و مایکروسافت حدود یک سال قبل دوباره شعله ور شد. مایکروسافت سال گذشته از سرویس گیمینگ ابری xCloud رونمایی کرد. این سرویس به کاربران اجازه می دهد که تنها با استفاده از یک اپلیکیشن و پرداخت اشتراک ماهانه، بازی های مختلفی را به وسیله فضای ابری اجرا نمایند. اپل در ابتدا اظهار داشت که سرویس هایی مانند xCloud نمی توانند در اپ استور ارائه شوند.
چند ماه بعد از رسانه ای شدن این اقدام اپل و مطرح شدن اعتراضات، اپل این قوانین را اصلاح کرد. طبق قوانین جدید، هرکدام از بازی های سرویس گیمینگ باید به طور جداگانه ارائه شوند که چنین کاری ایده یک سرویس گیمینگ همه جانبه را زیر سؤال می برد. به همین خاطر مایکروسافت برای گجت های اپل مجبور شد این سرویس را به وسیله وب ارائه دهد که این یعنی افراد با تجربه کاربری ضعیف تری روبرو می شوند.
در همان زمان، یکی از مقام های ارشد مایکروسافت از نهادهای نظارتی آمریکا و اروپا خواست که اقدامات انحصارگرایانه اپل را آنالیز نمایند. او در همین رابطه به یکی از خبرنگاران گفت: آن ها الزاماتی را تحمیل می نمایند و این محدویت ها به طور کلی این پیغام را می رساند؛ اینکه تنها یک راه برای ورود به پلتفرم ما وجود دارد و آن عبور از دروازه ای است که خود ما ایجاد نموده ایم. به گفته او، این رفتارهای اپل بدتر از اقداماتی است که مایکروسافت را حدود 20 سال قبل به دلیل اقدامات ضد رقابتی با دردسرهای زیادی روبرو کرد.
تقابل در دیگر حوزه ها
در کنار این درگیری ها، احتمال به وجود آمدن تقابل های دیگری هم وجود دارد. در بازار رو به رشد کامپیوترها که در آن شرکت ها مشغول رقابت همه جانبه برای افزایش سهم خود هستند، فروش کامپیوترهای مک در سه ماهه نخست امسال 2 برابر شده که بیش از 2 برابر سریع تر از آمار فروش کامپیوترهای ویندوزی محسوب می گردد.
از طرف دیگر، اپل میخواهد سال آینده از اولین هدست واقعیت ترکیبی خود رونمایی کند و با این کار وارد بازاری می گردد که مایکروسافت از سال ها قبل با هدست های هولولنز در آن فعالیت دارد. مایکروسافت هم با الگوبرداری از اپل تصمیم گرفته برای بعضی از محصولات خود تراشه های اختصاصی توسعه دهد. این دو شرکت در زمینه جذب نیروهای خبره در حوزه های هوش مصنوعی و زیرساخت ابری هم مشغول رقابت هستند. مایکروسافت حتی بار دیگر ساخت گوشی موبایل را شروع نموده و این گوشی از اندروید بهره می برد که ساخت رقیب اپل یعنی گوگل است.
این رقابت و کشمکش تا چه حد می تواند شدت پیدا کند؟ با توجه به سابقه این دو شرکت، به نظر می رسد تازه ابتدای این نزاع هستیم. استیو جابز سال ها قبل وجود آی تونز در ویندوز را به تحویل یک آب یخ در جهنم تشبیه کرد و مقامات اپل سال ها مایکروسافت را به کپی برداری از طرح های این شرکت متهم می کردند.
مایکروسافت مدتی قبل تبلیغاتی را منتشر کرد که در آن ها تبلت های سرفیس با آیپد پرو و مک بوک پرو مقایسه می شوند. احتمالا به زودی اپل هم تبلیغات جدیدی را برای به سخره دریافت اقدامات مایکروسافت پخش خواهد نمود. در هر صورت باید ببینیم این رقابت و کشمکش چندین میلیارد دلاری در نهایت به کجا می رسد.
منبع: Bloomberg
منبع: دیجیکالا مگ