مسائل بستان آبادی ها از زباله و فاضلاب
به گزارش ناق، سید مرتضی احمدپور - تبریز - خبرنگار:در روزهایی که منتهی به گرم ترین روزهای سال است، از هر طرف که وارد بستان آباد شوید، بوهای آزاردهنده ای حس خوبی را که عطر فطیرهای کم نظیر این شهر در شما ایجاد می نماید، از بین می برد.

بویی که از بستر رودخانه اوجان چایی و همچنین مرکز دفع زباله در مجاورت بستان آباد به مشام می رسد، علاوه بر نامطبوع بودن، می تواند عامل ایجاد بیماری و تهدید سلامت شهروندان هم باشد. شیرابه های این مرکز دفع زباله آب های زیرزمینی را هم تهدید می نماید. در جاهای مختلفی از اوجان چایی که از مرکز شهر می گذرد، می توان ردپای زباله های شهری را هم دید که با وجود زحمات پاکبان ها دیده می شوند و علت آن هم انداختن روزانه زباله از سوی بعضی شهروندان در آن یا انتقال زباله از بالادست رودخانه است. زباله هایی که از طریق گردشگران طبیعت وارد اوجان چایی می شوند، داخل شهر بستان آباد در موانع موجود در این رودخانه گیر می نمایند و تجمع آنها منشا بیماری و بوی بد است.
- ساماندهی در حد وعده
جدی ترین اقدامات در خصوص ساماندهی اوجان چایی و انتقال مرکز دفع زباله بستان آباد را می توان از حدود 10 سال قبل ردیابی کرد. فرماندار، شهردار، اعضای شورای شهر و نماینده وقت بستان آباد در مجلس در جلسات مختلفی بر ضرورت حل مسائل این رودخانه تاکید کردند و با توجه به بحران کم آبی و خشک شدن بخشی از رودخانه، ریشه مشکل را در آب منطقه ای تبریز دیدند.
آب منطقه ای تبریز هم در آن موقع وعده رهاسازی آب را در رودخانه داد تا بلکه فشار آن بتواند زباله ها را دست کم از آن بخش رودخانه که در مرکز شهر بود، دور کند. رهاسازی آب - البته نه توسط آب منطقه ای تبریز بلکه - به مدد بارش های سیل آسا در اواخر سال گذشته و ابتدای سال جاری محقق شد. اما مشکل اوجان چایی همچنان حل نشده و مشکل وقوع سیلاب هم به آن اضافه شده است.
از سوی دیگر الیاس گل محمدزاده فرماندار وقت بستان آباد در آن مقطع در جلسه شورای اداری این شهر یک ماه فرصت داد تا فکری به حال مرکز دفع زباله ای گردد که کمتر از یک کیلومتر با منطقه مسکونی بستان آباد فاصله داشت. اما این فرصت یک ماهه با تغییر فرمانداران و شهرداران تاکنون محقق نشده و شهروندان با مشکل دفع زباله در این محل که به گفته مسئولان روزانه به چندصد تن می رسد، روبرو هستند.
در سال های اخیر هم شعار ثابت کاندیداهای نمایندگی مجلس و عضویت در شورای شهر و نیز شهرداران حل مشکل این مرکز دفع زباله بوده و در یکی 2 سال اخیر هم محمد وحدتی هلان نماینده بستان آباد در مجلس شورای اسلامی بر ضرورت حل مشکل این مرکز و رودخانه اوجان چایی تاکید نموده است اما شهروندان بستان آبادی نتایج عملی در این زمینه مشاهده نمی نمایند. در این میان پیمانکاران حمل زباله هم با توجه به فاصله کم این مرکز با منطقه مسکونی بستان آباد، راضی تر از همه، به انتقال زباله های شهر به چندصد متری محل جمع آوری آنها مشغولند.
- مسائل مرکز دفع زباله
کارشناس محیط زیست می گوید: مرکز دفع زباله فعلی در بالادست بستان آباد از نظر استانداردهای زیست محیطی ایرادهای فراوان دارد و هر روز هم بر حجم زباله های انباشته شده در آن افزوده می گردد. ناصر همت جو ادامه می دهد: کیسه های پلاستیکی، زباله های سبک و همچنین بوی نامطبوع از طریق باد به مناطق مسکونی بستان آباد و زمین های کشاورزی اطراف آن می رسد. کیسه های پلاستیکی، علاوه بر مختل کردن زندگی طبیعی شهروندان، به زمین های کشاورزی هم صدمه می زنند و کاهش بهره وری زمین را موجب می شوند.
وی تاکید می نماید: البته این تمام ماجرا نیست. شیرابه این زباله ها هم به تدریج وارد آب های زیرزمینی منطقه می گردد که بسیار خطرناک است. با نمونه برداری از آب های زیرزمینی اطراف و رودخانه های این منطقه می توان درصد فلزات سنگین وارد شده به آب را معین کرد. این کارشناس محیط زیست با اشاره به ارزش افزوده زباله به عنوان طلای سیاه بیان می نماید: چند سال قبل مرکز بازیافت زباله در تبریز راه اندازی شد و بنا بر اعلام مدیرکل وقت حفاظت محیط زیست استان، قرار بود مشابه این مرکز در بستان آباد هم راه اندازی گردد. اگر این موضوع محقق گردد ، امکان بازیافت 50 تا 70 درصد زباله ها وجود دارد که تا زمان پیدا شدن محل جدید برای دفع زباله می تواند از افزایش دپوی زباله جلوگیری کند.
- ورود شهرداری برای حل مسائل اوجان چایی
اولین شهردار زن بستان آباد با اشاره به مسائل زیست محیطی ناشی از مرکز دفع زباله و رودخانه اوجان چایی و همچنین افزوده شدن خطر وقوع سیل در این رودخانه می گوید: یکی از موضوعاتی که در ماه های اخیر به عنوان یک بحران به آن ورود شده، ساماندهی بستر رودخانه اوجان چایی و لایروبی آن بوده است که در منطقه ای به وسعت 16 هزار متر مربع در بستر رودخانه در حال اجرا است.
شیفته بدرآذر ادامه می دهد: این اقدام 2 نتیجه ملموس برای شهر داشته است؛ علاوه بر رفع موانع موجود در بستر رودخانه و عریض شدن آن، زباله هایی که چندین سال در بستر رودخانه باقی مانده بودند نیز جمع آوری شدند. این لایروبی در مرکز شهر و مسیرهای منتهی به شهر هم انجام می گردد. وی تاکید می نماید: بوی بدی که از رودخانه در مرکز شهر به مشام می رسد، با اتمام این عملیات و انتقال زباله ها و لجن های موجود تا حد زیادی رفع می گردد.
شهردار بستان آباد موضوع مرکز دفع زباله در این شهر را جدی و در عین حال دارای پیچیدگی های خاص خود عنوان می نماید و می افزاید: پیدا کردن محلی مناسب برای دفع زباله، آن هم به صورت دائمی و دارای استانداردهای لازم، زمان بر است و شورای شهر و شهرداری به صورت کارشناسی به آن ورود پیدا نموده اند. وی احداث مرکز بازیابی زباله را از ضروریات این شهر می داند و تاکید می نماید: به دنبال سرمایه گذاری مناسب برای اجرای این پروژه هستیم که علاوه بر کاهش مخاطرات زیست محیطی، زمینه اشتغال جوانان را هم فراهم کند.
منبع: همشهری آنلاین