انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه؛ کدام بهتر است؟
به گزارش ناق، انتخاب برترین سرویس قابلمه برای جهیزیه به نوعروس شما در آشپزی یاری می نماید. ظروف آشپزی انواع مختلفی دارند و هر یک از آن ها برای پخت غذای خاصی کاربرد دارد. در این مقاله، با انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه و معیارهای انتخاب برترین آن ها آشنا می شوید.
1. سرویس قابلمه استیل ضد زنگ
استیل ضد زنگ یکی از رایج ترین انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه است و این ظروف پخت وپز را به گزینه ای عالی تبدیل می نماید. ظروف استیل ضد زنگ بادوام است و می تواند برای مدتی طولانی دوام بیاورد. بنابراین، یکی از انواع ماندگارتر از سرویس قابلمه است که مردم اغلب آن را نادیده می گیرند.
هنگام خرید سرویس های قابلمه استیل اغلب عباراتی مانند سه لایه یا پنج لایه را روی بسته بندی می بینید. این بدان معنا است که ظروف پخت وپز از سه یا پنج لایه استیل ساخته می شود. استیل ضد زنگ به خودی خود نوعی رسانای بسیار ضعیف گرما محسوب می شود. به همین دلیل، اغلب برای ساخت قابلمه استیل از مواد دیگری مانند آلومینیوم یا مس هم استفاده می نمایند.
انواع سرویس قابلمه استیل برای کسانی که دوست دارند برای آشپزی از حرارت بالا استفاده نمایند، از روغن استفاده نمی نمایند، تابه هایی می خواهند که برای مدت زمانی طولانی دوام بیاورند و حوصله تمیز کردن ظروف استیل را دارند، مناسب هستند.
از سرویس قابلمه های استیل می توانید برای پخت غذاها با دمای بالا بهره ببرید. این ظروف به سادگی گرم می شوند و حرارت بالا را در خود حفظ می نمایند. برای آشپزی و دستورپخت هایی که به سرعت عمل بیشتری احتیاج دارند یا برای انجام دادن مراحل آشپزی در آن ها باید مواد غذایی را برای مدتی طولانی تر گرم نگه دارید، مناسب تر هستند.
بااین حال، ظروف استیل ضد زنگ گرما را به خودی خود منتقل نمی نمایند و تمیز کردن آن ها نسبت به سایر انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه دشوارتر است. همین ویژگی ها سبب شده تا در مقابل گزینه های دیگر محبوبیت کمتری داشته باشند.
2. سرویس قابلمه آلومینیوم
آلومینیوم یک رسانای حرارت عالی است. قابلمه ها و تابه های آلومینیومی معمولا نازک و سبک هستند و از نظر قیمت و وزن جایگزین خوبی برای استیل ضد زنگ محسوب می شوند. درب سرویس های قابلمه آلومینیومی اغلب از جنس استیل ضد زنگ است تا سریع تر گرم شود.
بعضی از انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه هم از جنس آلومینیوم آنادایز شده یا آنادایز سخت هستند. برای ساخت این ظروف طی فرایندی آلومینیوم را بادوام تر می نمایند. همظروف آلومینیوم و هم آلومینیوم آنادایز شده معمولا به عنوان پایه ظروف نچسب به کار می روند. آلومینیوم می تواند برای مدتی طولانی دوام بیاورد اما امکان ساییدگی آن هم وجود دارد.
انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه که از جنس آلومینیوم ساخته شده گزینه مناسبی برای آشپزی ارزان محسوب می شوند. این ظروف به خودی خود سبک وزن هستند حتی اگر با یک لایه ضخیم تر پوشش داده شده باشند. بنابراین، می توانند گزینه های خوبی برای کسانی باشند که نمی توانند سنگینی استیل ضد زنگ یا سایر ظروف سنگین تر مانند ظروف چدنی را تحمل نمایند. آلومینیوم رسانای الکتریسیته نیست. بنابراین، می توانید ظروف آلومینیومی را در اجاق گاز یا وسایل برقی هم بهره ببرید.
ظروف ساخته شده از آلومینیوم برای گرم کردن سریع و یکنواخت غذاها عالی هستند اما نمی توانند دمای بالا و گرما را برای مدت زمانی طولانی در خود نگه دارند. در نتیجه، اگر ظروفی می خواهید که بتوانند غذا را برای چند ساعت گرم نگه دارند، بهتر است سراغ سرویس قابلمه آلومینیومی نروید.
3. سرویس قابلمه مسی
مس فلزی زیبا است که در طول زمان رنگ آن تیره تر می شود و یک رسانای حرارت فوق العاده است. این فلز به سرعت گرم می شود و با کاهش دما سریع تر از سایر مواد خنک می شود. مس در ساخت تابه های استیل ضد زنگ هم به کار می رود تا سریع تر و به خودی خود گرم شوند. در گذشته، برای ساخت سرویس قابلمه مسی از مس نازک استفاده می شد اما مسی که امروزه برای ساخت قابلمه ها و تابه ها به کار می رود معمولا ضخیم تر و بادوام تر است. این نوع مس برای اجاق گازهای مدرن که قدرت بسیار بیشتری دارند مناسب تر است.
ظروف مسی را می توان برای دوام بیشتر با قلع یا استیل ضد زنگ پوشش داد. قلع در برابر مواد مختلف به ویژه مواد اسیدی واکنش شدیدتری نشان می دهد. بنابراین، اگر ظروف مسی شما از ترکیب این فلز ساخته شده اند، باید از آن ها با احتیاط بیشتری بهره ببرید.
انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه که از مس درست شده اند خاصیت نچسب بودن هم دارند که در صورت مراقبت صحیح این خاصیت آن ها با گذشت زمان بیشتر می شود. البته، اگر ظروف مسی را بیش از حد در معرض حرارت قرار دهید یا از روش های خشن برای شستشوی آن ها بهره ببرید، کم کم خاصیت خود را از دست می دهند. مس به سرعت کدر می شود و اغلب ظروف مسی گران قیمت هستند. این ویژگی ها باعث می شود که برای آشپز معمولی جذابیت کمتری داشته باشند اما اگر نوعروس شما آشپزی حرفه ای است می تواند از قابلیت های این ظروف بهره ببرد.
ظروف مسی برای آشپزهایی که روش پخت غذاها و ترفندهای آشپزی را به خوبی می دانند، خوب هستند. برای کسانی که شیرینی پزی را دوست دارند و در پی ظروفی برای ذوب کردن ملایم موادی مانند کره هستند یا می خواهند ظروف مناسبی برای تهیه سس دست ساز داشته باشند هم قابلمه ها و تابه های مسی برترین گزینه ها هستند.
ظروف مسی به سرعت گرم می شوند، نسبت به تغییرات دما به خوبی واکنش نشان می دهند و اگر از آن ها درست استفاده شود، به برترین ظروف نچسب جهان تبدیل خواهند شد. بااین حال، برای مراقبت از قابلمه ها و تابه های مسی باید بیشتر دقت کرد و ممکن است برای نوعروسانی که در خانه داری تازه کار هستند، مناسب نباشند.
4. سرویس قابلمه چدنی
قابلمه ها و تابه هایی که از جنس چدن ساخته شده اند جزو محبوب ترین انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه هستند. دلیل این محبوبیت این سرویس ها هم به قابلیت آن ها در تحمل دمای بالا و حفظ کردن آن بازمی شود. قابلمه ها و تابه های چدنی برای پخت وپز عالی هستند. این نوع ظروف ضخامت و وزن بالایی دارند و معمولا برای تفت دادن استیک یا گوشت در داخل خانه ها به کار می روند. ظروف چدنی را می توانید برای ترد و آبدار شدن ران و گوشت مرغ در فر هم به کار ببرید. این ظروف برای استفاده در اجاق گاز و داخل فر عالی هستند.
یکی از معایب ظروف چدنی سنگین بودن آن ها است. بعلاوه، برای استفاده از آن ها در فر باید یک لایه نازک روغن کف آن ها بمالید تا زنگ نزنند. گاهی اوقات نیز ظروف چدنی در فر پخته می شوند. ممکن است این فرایند برای بعضی از افراد به ویژه نوعروسانی که از آشپزی سررشته ای ندارند کمی ترسناک باشد. بااین حال، با گذشت زمان و چندین بار استفاده از ظروف چدنی این افراد هم روش کار با این ظروف را متوجه می شوند. ظروف چدنی می توانند برای همواره دوام بیاورند و حتی اگر زنگ بزنند هم می توان آن ها را بازسازی و تعمیر کرد.
ظروف چدنی برای آشپزهایی که عاشق پختن مواد پروتئینی یا پخت کامل این مواد هستند، برترین گزینه ها محسوب می شوند. این ظروف برای کمپینگ هم عالی هستند چون می توان از آن ها برای مدت زمن بیشتری روی حرارت استفاده کرد و لازم نیست که نگران خراب شدن آن ها باشید. از همه مهم تر، این ظروف معمولا نسبت به سایر انواع سرویس قبلمه برای جهیزیه قیمت کمتری دارند. بنابراین، خرید آن ها به عنوان سرویس قابلمه جهیزیه می تواند ارزان باشد.
مزایای ظروف چدنی عبارت اند از:
- زود رسیدن به دمای بالا؛
- برای مدت طولانی گرما را در خود نگه داشتن؛
- مناسب برای پخت وپز مواد غذایی کمتر و پخت غذاها با سرعت کمتر؛
- ماندگاری بیشتر؛
- مناسب برای پخت وپز در فر و اجاق گاز.
با وجود این، ظروف چدنی در مقایسه با سایر انواع ظروف وزن بیشتری دارند و ممکن است زنگ بزنند.
5. سرویس قابلمه لعابی
سرویس قابلمه لعابی از جنس چدن لعاب دار شده است. این نوع ظروف پخت وپز تمام مزیت های چدن را دارند اما برای سهولت استفاده لعاب دار شده اند. می توان این ظروف را با آب یا محلول آب و مایع ظرفشویی به راحتی تمیز کرد. بااین حال، اگر می خواهید این ظروف ماندگاری بیشتری داشته باشند، نباید آن ها را با ماشین ظرفشویی بشویید. پوشش لعابی این قابلمه ها و تابه ها به نچسب شدن آن ها یاری می نماید.
بزرگترین مزیت این ظروف نسبت به ظروف چدن این است که برای استفاده از آن ها احتیاجی نیست که این ظروف را چرب کنید. ظروف لعابی برای افرادی که در پی ظروف پخت وپز باکیفیت هستند و می خواهند ظروفی همه کاره داشته باشند مناسب هستند. کسانی که معمولا ظروف خود را با دست می شویند هم از داشتن ظروف لعابی استقبال می نمایند.
در مجموع، مهم ترین مزایای ظروف لعابی عبارت اند از:
- در مواجهه با حرارت زود به دمای بالا می رسند؛
- می توانند غذا را برای مدتی نسبتا طولانی گرم نگه دارند؛
- می توانید از آن ها برای پخت غذا در اجاق گاز یا فر بهره ببرید؛
- تمیز کردن آن ها ساده است؛
- ماندگاری طولانی دارند.
بااین حال، ظروف لعابی معمولا سنگین هستند، ممکن است در مقایسه با ظروف دیگر قیمت بیشتری داشته باشند و نمی توانید آن ها را در ماشین ظرفشویی بشویید.
6. سرویس قابلمه کربن استیل
ظروف کربن استیل سابقه ای نسبتا طولانی دارند اما این روزها محبوبیت آن ها بیشتر شده است. این ظروف را می توان با ظروف چدنی مقایسه کرد به این معنا که در مواجهه با گرما به سرعت داغ می شوند و برای پخت غذا در آن ها احتیاجی نیست که این ظروف را چرب کنید. با وجود شباهت ظروف کربن استیل و چدن به یکدیگر، اولی زودتر نسبت به گرما واکنش نشان می دهد و سبک تر از چدن است. همین ویژگی هم باعث شده که ظروف کربن استیل نسبت به ظروف چدنی محبوبیت بیشتری داشته باشند. سرویس های قابلمه ساخته شده از کربن استیل ماندگاری بالا هم دارند.
ظروف کربن استیل برای افرادی که عاشق ظروف چدنی هستند اما جایگزینی سبک تر از آن ها می خواهند مناسب هستند. تمیز کردن این ظروف هم در مقایسه با ظروف چدنی کمی ساده تر است. قابلمه ها و تابه های کربن استیل را نمی توان در ماشین ظرفشویی شست اما شستشوی آن ها با دست کار سختی نیست.
ظروف کربن استیل بسیار سریع داغ می شوند. بنابراین، اگر نوعروس شما تجربه آشپزی ندارد ممکن است غذاها را در این ظروف به راحتی بسوزاند. برای پخت غذا با این ظروف باید آن ها را چرب کرد.
7. سرویس قابلمه نچسب
بسیاری از مردم دقیقا نمی دانند که جنس ظروف نچسب چیست. پایه این ظروف ممکن است از جنس هر یک از ظروفی که معرفی کردیم باشد و با مواد نچسب پوشانده شده باشد. بیشتر ظروف نچسب از جنس آلومینیوم نازک یا آلومینیوم آنادایز شده ساخته می شوند. امروزه روز به روز بر تعداد ظروف نچسبی که از پایه استیل ضد زنگ ساخته شده اند افزوده می شود. این ظروف دوام بیشتری دارند.
بیشتر مردم از میان انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه ظروف نچسب را انتخاب می نمایند چون تمیز کردن و پخت وپز با آن ها ساده تر است. این ظروف برای پخت غذاها به روغن کمتری احتیاج دارند اما با گذشت زمان فرسوده می شوند و باید پس از یکی دو سال آن ها را تعویض کنید.
برای استفاده از سرویس قابلمه نچسب باید روش درست را بدانید. این ظروف نباید بیش از 400 تا 450 درجه فارنهایت داغ شوند و بهتر است برای پخت غذا با آن ها از دمای ملایم استفاده شود.
ظروف نچسب برای آشپزهای تازه کار و کسانی که ظرف شستن را دوست ندارند مناسب هستند. بنابراین، بهتر است موقع خرید انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه ظروفی که از این جنس هستند را هم آنالیز کنید.
8. سرویس قابلمه سرامیکی
ظروف سرامیکی هم سال ها است که فراوری و استفاده می شوند حتی اگر این روزها ظاهری نسبتا نو پیدا نموده باشند. این ظروف از خاک رس درست می شوند. سپس، آن ها را لعاب می دهند و در دمای بسیار بالا می پزند تا برای مصرف روزانه مناسب باشند. این ظروف نچسب هستند اما برخلاف ظروف نچسب برای ساخت آن ها از تفلون استفاده نمی شود. ظروف سرامیکی باید کمی حرارت ببینند تا گرم شوند اما می توانند گرما را به خوبی در خود حفظ نمایند. تمیز کردن این ظروف هم بسیار ساده است.
بااین حال، بیشتر ظروفی که امروزه به عنوان ظروف سرامیکی فروخته می شوند، در واقع از سرامیک ساخته نشده اند و در ساخت آن ها از مواد معمولی مانند آلومینیوم و استیل ضد زنگ استفاده می شود و فقط یک روکش نچسب سرامیکی دارند.
قابلمه ها و تابه های سرامیکی برای کسانی که در پی ظروفی جایگزین ظروف تفلون نچسب هستند، مناسب اند. این ظروف می توانند دما را به خوبی حفظ نمایند. اگر هم جنس پایه آن ها آلومینیوم یا استیل ضد زنگ باشد، زودتر داغ می شوند. با وجود این، خاصیت نچسب بودن این ظروف زودتر از ظروف مشابه از بین می رود.
کلام آخر
برای انتخاب میان انواع سرویس قابلمه برای جهیزیه باید به مهارت نوعروس در آشپزی، مقدار بودجه ای که برای جهیزیه دارید و مسائلی مانند قابلیت شستشوی ظروف توجه کنید. بسته به هر یک از این مسائل، قابلمه ها و تابه های مختلف برای نوعروس شما مناسب هستند.
منبع: goodhousekeeping
منبع: دیجیکالا مگ