خبرنگاران پس از کرونا شاهد موجی از بیماری های روانی خواهیم بود

به گزارش ناق، تهران - خبرنگاران - روانشناس بالینی با بیان اینکه کرونا زمینه ساز بعضی بیماری های روانی در آینده خواهد شد، گفت: پس از کرونا شاهد موجی از بیماری های روحی از جمله افسردگی، اختلال شخصیت، بروز خشونت و حتی انتقام گیری های کورکورانه افراد از یکدیگر خواهیم بود.

خبرنگاران پس از کرونا شاهد موجی از بیماری های روانی خواهیم بود

ماه ها از شیوع کرونا در کشور می گذرد. از شدت این پاندمی نه تنها کم نشده بلکه امروز مردم با موج چهارم و پنجم این بیماری منحوس دست و پنجه نرم می نمایند. در این میان کرونا با موج سواری بر ترس و ضعف بعضی از بیماران و افراد مبتلا آنها را به کام مرگ می کشاند.

حال با ورود به دوره دیگری از این بیماری، خیلی از مردم خطر ابتلا و مرگ ناشی از کرونا را پشت در خانه هایشان احساس می نمایند.

دوباره همه چیز به حالت آماده باش روزهای نخست این بیماری برگشته است. ترس از ابتلا و عواقب بیماری باعث شده تا حتی آنهایی هم که کرونا را جدی نمی گرفتند امروز با دو سه ماسک بر روی چهره هایشان در خیابان ها و اماکن عمومی تردد نمایند.

این درحالی است فشارهای مالی ناشی از دوران قرنطینه، خانه نشینی های مکرر، عدم تعامل با دوستان و آشنایان، استرس ها و اضطراب های ابتلا به این بیماری، از دست دادن شغل و از رونق افتادن کسب و کار، عدم دسترسی به واکسن و... باعث شده خیلی از مردم جوامع مختلف و به ویژه کشورمان احساس امنیت ننمایند و در ادامه دچار و درگیر بیماری های روحی و روانی در آینده شوند.

عطاءالله محمدی روانشناس روز آدینه با اشاره به اینکه پس از کرونا با موجی از بیماری های روحی و روانی در کشور روبرو خواهیم بود، اضافه نمود: استرس، اضطراب، افسردگی، بروز رفتارهای خشن و پرخاشگرانه، اعتیاد، بزه کاری، اختلال شخصیت و... بعضی از مسائلی هستند که در دوران پس از کرونا در سطح جامعه نمایان خواهد شد.

وی اضافه نمود: با توجه به آسیب پذیری و زمینه های پزشکی که هر فردی دارد، این رفتارها خودش را نشان خواهد داد. بدون شک در بعضی از افراد هم کرونا بستر و زمینه ساز آشکار شدن بعضی از بیماری های روانی می گردد.

این روانشناس با تاکید بر اینکه اولین احتیاج هر انسانی در جوامع مختلف امنیت روانی او است، توضیح داد: زمانی که انسانی متولد می گردد اولین احتیاجش احساس امنیت است. احساس امنیت به این معنی که کسی از او مراقبت می نماید. این اولین ارتباط عاطفی کودک و سرپرست وی یعنی مادر یا جانشین مادر است.

محمدی اضافه نمود: حال اگر این احساس امنیت پس از مسائل دیگری از جمله تغذیه و احتیاجهای فیزیولوژیکی، ابراز مهر و محبت به وی یا حمایت از او در برابر ناتوانی هایش به درستی انجام گردد، این حس امنیت به صورت قوی در انسان به وجود می آید، رشد پیدا نموده و به مرور شکل محکمی به خود می گیرد. حال این کودک در بزرگسالی انسانی سالم، دارای عزت و اعتماد به نفس خوب و سلامت روان خواهد بود.

این روانشناس گفت: حال اگر این امنیت روانی در هر جامعه ای تهدید گردد، بدون شک اختلال های جدی در زندگی افراد شکل می گیرد. چراکه این احساس امنیت روانی همواره برای انسان ها به صورت احتیاج باقی می ماند که این احساس احتیاج فقط از سوی والدین به فرد تزریق نمی گردد بلکه انسان در تمام طول زندگی اش احتیاج به امنیت روانی دارد.

وی با اشاره به اینکه این احتیاجها برای رشد هر انسانی ضروری است، تاکید نمود: اگر امنیت روانی فرد در هر جامعه رخت ببندد، بدون شک آن جامعه، جامعه سالمی نخواهد بود.

محمدی با مثال جامعه جنگ زده اعلام کرد: به طور معمول مسائل روانی در یک جامعه که درگیر جنگ است خودش را نشان نمی دهد بلکه پس از جنگ مسائل روانی و بار منفی ناشی از جنگ نمایان می گردد. به همین علت این مهم است که برای جلوگیری از بحران های روانی در آینده، مسئولین مدیریت بحران نموده و درک درستی از احتیاجهای انسانی داشته باشند و بتوانند امنیت روانی جامعه را در زمان بحران تامین نمایند.

این روانشناس با تاکید بر اینکه این شرایط پدیده تازهی است که هیچ وقت انسان با آن روبرو نبوده، گفت: افراد با اتفاقی قابل پیش بینی اما غیرقابل کنترل روبرو شده اند. برای مثال افراد می توانند با واکسن زدن از این بیماری تاحدی در امان بمانند اما در بعضی از کشورها شرایط واکسن زدن هنوز مهیا نشده و همه اینها امنیت روانی افراد را متزلزل می نماید.

محمدی اضافه نمود: در این میان خیلی از خانواده ها دچار بیماری شده و گاهی به خاطر درگیری همه اعضای خانواده به کرونا آنها حتی قادر به پرستاری از یکدیگر نیستند. حتی خیلی ها عزیزانشان را در این شرایط از دست داده و نمی توانند به خوبی گذشته سوگواری نمایند. هرچند که روش های تلفنی و مجازی جایگزین همدلی حضوری شده است. همه اینها امنیت روانی فرد را تهدید می نماید.

وی اضافه نمود: حال در یک جامعه وقتی افراد شاهد این باشند که جانشان ارزش ندارد به مرور اعتماد خود را به مسئولین از دست می دهند و همه اینها می تواند در آینده موجب پدیدار شدن خشونت و مسائلی مثل انتقام گیری های کورکورانه افراد از یکدیگر گردد.

محمدی با اشاره به اینکه جای نگرانی در آینده وجود دارد، اعلام نمود: الان همه در عین بلا هستند و افراد سعی می نمایند خودشان را با شرایط تازه سازگار نمایند اما با خاتمه این شرایط، فشارها و استرس های روانی ناشی از کرونا در زمان های آینده آثار دردناکی را برای مردم به جا خواهد گذشت.

این روانشناس گفت: به همین علت ضروری است که مسئولین مربوطه از همین امروز با مدیریت درست شرایط، از بروز مسائل روحی و روانی افراد جامعه در آینده جلوگیری نمایند.

ویروس کرونا عامل بیماری کووید 19 از اواخر سال 2019 در شهر ووهان چین مشاهده و در مدت کوتاهی در همه جهان منتشر شد؛ به طوری که سازمان بهداشت جهانی در اسفند 98 (فوریه 2020) بروز پاندمی (همه گیری جهانی) این بیماری را تأیید کرد.

بر اساس آمار رسمی کشورها ویروس کرونا تا به امروز حدود 146 میلیون نفر را در جهان به طور قطعی مبتلا نموده و حدود سه میلیون نفر هم بر اثر بیماری کووید19 جان خود را از دست داده اند.

ویروس کرونا با دست آلوده یا عطسه، سرفه و حتی قطرات تنفسی به وسیله دهان، بینی و چشم به افراد منتقل می گردد. تنگی نفس، خستگی و بدن درد، اختلال در بویایی و چشایی و مسائل گوارشی از جمله علائم بیماری کووید 19 است. بیش از 80 درصد مبتلایان به ویروس هم دچار بیماری خفیف می شوند.

جهش ویروس کرونا در انگلستان، بزریل، هندوستان و آفریقا که موجب افزایش سرایت، بیماری زایی و مرگ و میر آن شده، نگرانی های تازهی را در جهان به وجود آورده است.

از ابتدای شیوع ویروس کرونا در کشور (1398) تا کنون 73 هزار و 906 از هموطنان جان خود را از دست داده اند.

از: فاطمه شیری

منبع: ایرنا
انتشار: 1 مرداد 1400 بروزرسانی: 1 مرداد 1400 گردآورنده: nagh.ir شناسه مطلب: 1677

به "خبرنگاران پس از کرونا شاهد موجی از بیماری های روانی خواهیم بود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران پس از کرونا شاهد موجی از بیماری های روانی خواهیم بود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید