پامپئو، پادشاه بلامنازع سیاست خارجی واشنگتن
به گزارش ناق، هنگامی که مایک پامپئو پس از کناره گیری جان بولتون در کاخ سفید صحبت کرد، نمی توانست لبخند رضایت خود را پنهان کند.
به گزارش خبرنگاران، خبرگزاری فرانسه در مطلبی درباره تاثیر خروج جان بولتون، مشاور امنیت ملی برکنار شده کاخ سفید از تیم دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا بر صندلی مایک پامپئو، وزیر امور خارجه این کشور نوشته است: با برکناری بولتون، پامپئو به پادشاه بلامنازع سیاست خارجی دونالد ترامپ تبدیل شده است.
این سرباز، وکیل و تاجر سابق از سال 2010 که با حمایت جنبش راستگرای پوپولیست تی پارتی به عنوان نماینده کانزاس وارد کنگره شده، پیشرفت سریعی در واشنگتن داشته است.
بسیاری اما گمان می برند که پامپئو احتمالا تصمیم بگیرد مدت زیادی در صندلی قدرتمند تازه اش باقی نماند و بخواهد بر نامزدی سنا به عنوان نماینده کانزاس در انتخابات سال آینده متمرکز گردد که شاید با چشم انداز نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری 2024 همراه باشد.
او که پیش از تصدی وزارت امور خارجه آمریکا در سال گذشته میلادی مدیریت سیا را بر عهده داشت، آنقدر به ترامپ نزدیک است که این رییس جمهور سال گذشته میلادی گفت، او تنها مشاورش است که هرگز با او بحث نکرده است.
در این میان حتی پیش بینی هایی درباره احتمال جانشینی پامپئو به جای بولتون با حفظ سمت مطرح شد که مسئولیت دوگانه کم سابقه ای در تاریخ آمریکا است و آخرین فرد در تاریخ آمریکا که این دو سمت را با هم بر عهده داشته، هنری کیسینجر بوده است.
با این که ترامپ این احتمال را تکذیب کرد، پامپئو را فردی خارق العاده توصیف کرد و گفت: همکاری ما با هم بسیار خوب پیش می رود.
تحلیلگران اما معتقدند که قدرت پامپئو از یک تضاد به وجود می آید. در حالی که بولتون که بیش از چهار دهه یکی از خودی های واشنگتن بود، راستا سیاست خارجی آمریکا در مورد مسائلی همچون ایران و ونزوئلا را با بولدوزر به راست (گرایش های راستگرا) راهنمایی کرد، این پامپئو بود که صعود کرد زیرا او کسی است که رهبری ترامپ را دنبال می نماید.
تام رایت، پژوهشگر سیاست خارجی در موسسه بروکینگز می گوید: پامپئو تاثیرگذار است اما باید درباره تاثیر او واقع بین بود. او تاثیرگذار است چون برای پیشبرد دستورکار خود خیلی پافشاری نمی نماید.
رایت اضافه کرد: او می داند چه زمانی باید دست بردارد. او تنها کسی است که باقی مانده اما به طور خاص در مورد سیاست ها تاثیرگذار نیست. او دیدگاه های خود را پیش می برد اما اگر احساس کند که ترامپ راستا دیگری را پیش گرفته، فورا از ادامه راستا خود دست می کشد.
پامپئو 55 ساله با تخریب هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه وقت بر سر عدم توقف حمله مرگبار سال 2012 علیه کنسولگری آمریکا در بنغازی نام خود را در کنگره سر زبان ها انداخت.
پامپئو فعالیت خود در وزارت امور خارجه را با موضع گیری های محافظه کارانه آشکاری همچون درخواست امتیازات گسترده از ایران در ازای برداشته شدن تحریم های یک جانبه شروع کرد.
پامپئو همچنین هماهنگ کننده امور کره شمالی ترامپ نیز بوده است. او سال گذشته میلادی هنگامی که ترامپ به دنبال دستیابی به توافقی احتمالی با پیونگ یانگ بود، چهار بار به کره شمالی سفر کرد.
وزارت امور خارجه پامپئو همچنین با امید دستیابی به هدف ترامپ مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و خاتمه دادن به حضور آمریکا در درگیری 18 ساله این کشور، با طالبان وارد مذاکره شد.
رایت، پژوهشگر سیاست خارجی در موسسه بروکینگز می گوید: ترامپ می خواهد با رقبای آمریکا ارتباط دیپلماتیک داشته باشد. این ایده پامپئو نیست. این رییس جمهور است که دستور کاری دارد و می خواهد از شر افرادی که با آن مخالفند، خلاص گردد.
تاکید ترامپ بر دیپلماسی در حالی صورت می گیرد که برای کمپین خود برای انتخابات ریاست جمهوری 2020 آماده می گردد و امیدوار است که بتواند طی آن دستاورهای محکمی را در زمینه سیاست خارجی ارائه کند.
پامپئو تا یکم ژوئن سال آینده میلادی فرصت دارد که درباره نامزدی سنا به عنوان نماینده کانزاس تصمیم گیری کند.
نشستن بر کرسی سنا به پامپئو اطمینان خواهد داد که فارغ از نتیجه انتخابات سال آینده یا تصمیم گیری های هوسی ترامپ همچنان صندلیی ارشد در واشنگتن خواهد داشت.
او اما فعلا از معدود مقامات ترامپ است که حضورش در مقام وزارت خارجه محفوظ به نظر می رسد.
پامپئو ماه گذشته میلادی در تبادل نظریی درباره رابطه اش با ترامپ گفت، معمولا با او اختلاف نظر دارد.
پامپئو در این تبادل نظر اظهار کرد: اما وقتی او تصمیمی می گیرد که قانونی است، وظیفه من این است که با تمام انرژی و قدرتی که دارم، آن را اجرا کنم.
منبع: خبرگزاری ایسنا